2012-02-27

Czym są urodziny?


Czym są urodziny? Dla jednych to dzień jak co dzień, bo jak mawiał Kłapouchy "Dziś są, jutro ich nie ma", dla innych to dzień odkąd zaczynają odejmować sobie lat udając, że miniony rok nie wykonał jeszcze normy 365 dni i nocy, dla kolejnych to wyjątkowa okazja do świętowania w mniejszym lub większym gronie, przy strzelających fajerwerkach lub w kameralnym blasku świec... Dla mnie urodziny to też pewnego rodzaju okazja, kiedy chcąc nie chcąc budzisz się z lekkim uśmiechem na twarzy mając dziwne przeczucie, że mimo wszystko ten dzień będzie udany, i nawet zbyt ciężka noga na pedale gazu okazuje się bezkarna w obliczu tej magicznej daty, a sprawienie sobie samemu małej przyjemności i wbrew swoim zwyczajom, w środku zimy, kupienie opakowania aromatyzowanych importowanych truskawek z Maroka, które choć na chwilę przybliżą wytęsknioną wiosnę, staje się wręcz powinnością. Małych przyjemności zatem, i nie tylko w dniu urodzin :)



Przepis na poniższy torcik pochodzi z istnego zagłębia słodkości, jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, niby niepozorny a jednak robiący kolosalne wrażenie na konsumujących. No bo kto by nie uległ urokowi lekko chrupiącej orzechowej bezy o delikatnym wnętrzu, przełożonej puszystym kremem czekoladowym? No i te truskawki... Polecam!

Torcik bezowy z orzechami laskowymi i kremem czekoladowym 

Blaty bezowe:
  • 150 g orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni i drobno zmielonych
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka octu winnego 
Dno dwóch tortownic o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia*. Piekarnik nagrzać do 180 C. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, sztywnej masy białkowej. Dodać ocet winny i ponownie zmiksować. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe i delikatnie wymieszać szpatułką. 

Masę bezową podzielić równo pomiędzy dwie formy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe bezy wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Krem czekoladowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 140 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone i śmietanę kremówkę krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać roztopioną czekoladę, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na jeden z blatów bezowych, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem. Podawać ze świeżymi owocami.

*W przypadku posiadania jednej tortownicy, lepiej jest podzielić składniki na pół i przygotować masę na blaty bezowe tuż przed pieczeniem.  Można również większą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm i rozsmarować na nich bezę (blaty będą miały jednak bardziej nieregularny kształt).

4 komentarze:

  1. Wszystkiego najlepszego! Tort tak cudny, że chyba nie będę mogła o niczym innym dzisiaj myśleć, pachnie latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie wczoraj też pojawiły się truskawki - nie można się im teraz oprzeć, prawda?
    Wszystkiego smacznego każdego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po pierwsze WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!! A po drugie... Tort wygląda obłędnie i jestem pewna, że tak samo smakuje. A co do urodzin... Mam znajomych, którzy niechętnie podchodzą do urodzin. Nie lubią. Ja urodziny uwielbiam. Dla mnie to taki jeden wyjątkowy dzień w roku. MÓJ.. Cieszę, się z odwiedzin znajomych, którzy pamiętają i co roku licznie przychodzą! Zresztą urodziny moich domowników są równie uroczyście celebrowane. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wczorajszy dzień też był taki MÓJ :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...